Bakonybélszín

Nagy Ferenc Károlyné, Toókos János: Bakonybélszín – Ünnepi receptek a monostori konyháról – Monostorkosságok 1.

A Bakonybélszín című könyv a Szent Mauríciusz Monostor és az Ab Ovo Kiadó közös kiadásában jelent meg.

Miközben Európában a közelmúltban is sorra jelentek meg olyan szakácskönyvek, amelyek egy vagy több francia, olasz, német szerzetesrend receptjeivel, étkezési szokásaival ismertetik meg az olvasót, magyarul ilyen még nemigen született. Illetve egy mégis: az 1680-1690-es évek fordulóján a csíksomlyói ferenceseké, de azt Misztótfalusi Kis Miklós a nyomtatott kiadásban már nem a “becsülletes egyházi rendek”, hanem a “becsülletes közrendek” figyelmébe ajánlotta, így ért meg a 19. század elejéig tizennyolc kiadást – verhetetlenül népszerűnek bizonyult.

Reméljük, ez a kis könyv és készülő folytatása is az lesz. Hiszen a nyugati kereszténység legrégebbi szerzetesrendje, a bencések kis híján 1500 éves hagyományokra támaszkodva élik az életüket, imádkoznak, dolgoznak – és főznek. Volt idő kitalálni, hogyan kell.

De nem, kedves olvasó, ne keress itt középkori ínyencségeket. Azoknak az ételeknek a receptjeit kapod kézbe, amelyeket a monostorban ma főz Borika és János testvér. Ha jeles alkalmakon tálalják is őket, olyan egyszerűek, hogy bárki nyugodtan próbálkozhat az elkészítésükkel. Az ünnepek fényét itt nem a drága hozzávalók, hanem az ételre adott áldás, Isten adományainak hálás megbecsülése és a belőlük közösségben részesülők egymás iránti szeretete adja.

Legyen része ebből mindenkinek.

Saly Noémi

A könyv megjelenését az NKA támogatta.

Cikkszám: 9786155640605 Kategóriák: , , , ,

4 050 Ft

További információk

book-author

Nagy Ferenc Károlyné, Toókos János

kiado

Szent Mauríciusz Monostor – Ab Ovo

kiadas

2022

kotes

füles, kartonált

terjedelem

190 oldal