Emlékirataim

Horthy Miklós: Emlékirataim

Kenderes (Szolnok megye, Magyarország), 1868. június 18. az induló és Estoril (Portugália), 1957. február 9. a befejező pontja annak a hosszú, csaknem kilenc évtizedes életpályának, amelynek nyolc évtizedéről az számol be, aki megfutotta: vitéz nagybányai Horthy Miklós, volt tengerésztiszt, I. Ferenc József király és császár udvari szárnysegéde, flottaparancsnok altengernagy, a szegedi ellenkormány hadügyminisztere, a nemzeti hadsereg fővezére, Magyarországnak 1920. március 1-jétől 1944. október 16-ig kormányzója és “legfelsőbb hadura”, a németek, majd az amerikaiak foglya, végül pedig – haláláig – portugáliai magyar emigráns.
Történelmi szerepének megítélésében életében – s halála után is sokáig, talán mind a mai napig túlzások és elhallgatások szerepelnek egy- és másfelől.
Számvetéséből – emlékiratából –, amelyet öregen, életének utolsó évtizedében készített, talán tisztábban rajzolódik ki alakja, s mi a hosszú évtizedek biztosabb távolából ma már nem minden együttérzés nélkül tekintjük személyes sorsának bizonyos értelemben nemzetéével is rokon tragikumát.

Szerző

Horthy Miklós

Cikkszám: 9789635040278 Kategóriák: , ,

3 771 Ft

További információk

Szerző

Horthy Miklós

Kiadó

Európa Könyvkiadó

kiadas

kotes

keménytábla, védőborító

terjedelem

445 oldal