Túléltük! / Überlebt

Tatár Rózsa: Túléltük! / Überlebt – Emlékezések a malenkij robotra / Erinnerungen an den malenkij robot

1989-ben, a rendszerváltás évében két szegedi asszony mesélte el emlékeit. Azt, hogy 1945 januárjában hogyan hurcolták el őket a Szovjetunióba, kicsiny munkára (oroszul malenkij robot), mondván, hat hétre kell csak menniük a Bánátba, hogy a háború miatt lábon maradt kukoricát letörjék. Hat hétre való ruhaneműt és élelmet csomagoltak, és akik életben maradtak négy-négy és fél év kemény bányamunka után, megromlott egészséggel tértek vissza fondorlatos módon, kenyéren és rántott levesen felhizlalva, hogy az ENSZ-ellenőrök ne találjanak feltűnően lesoványodottakat közöttük.
A riportkötet a négy és fél év megpróbáltatásairól és a hazatérés utáni kitaszítottságukról és megfélemlítettségükről szól.
A rendszerváltás után felnőtt egy generáció, akik iskolázottságuk ellenére sem tudják, hogy mi a malenkij robot. Elsősorban nekik ajánljuk e könyvet, és mindenkinek, aki a valóságot akarja tudni.
A kötet magyar és német nyelven jelent meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a GULAG Emlékbizottság támogatásával.

Szerző

Tatár Rózsa

Cikkszám: 9786155604393 Kategóriák: , , ,

2 444 Ft

További információk

Szerző

Tatár Rózsa

Kiadó

Aposztróf Kiadó

kiadas

kotes

füles, kartonált

terjedelem

156 oldal